Odontologiske aspekter ved Parkinsons sygdom – inkluderende patienttilfælde

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Standard

Odontologiske aspekter ved Parkinsons sygdom – inkluderende patienttilfælde. / Bakke, Merete; Baram, Sara.

In: Tandlaegebladet, Vol. 126, No. 11, 2022, p. 1018-1022.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Harvard

Bakke, M & Baram, S 2022, 'Odontologiske aspekter ved Parkinsons sygdom – inkluderende patienttilfælde', Tandlaegebladet, vol. 126, no. 11, pp. 1018-1022.

APA

Bakke, M., & Baram, S. (2022). Odontologiske aspekter ved Parkinsons sygdom – inkluderende patienttilfælde. Tandlaegebladet, 126(11), 1018-1022.

Vancouver

Bakke M, Baram S. Odontologiske aspekter ved Parkinsons sygdom – inkluderende patienttilfælde. Tandlaegebladet. 2022;126(11):1018-1022.

Author

Bakke, Merete ; Baram, Sara. / Odontologiske aspekter ved Parkinsons sygdom – inkluderende patienttilfælde. In: Tandlaegebladet. 2022 ; Vol. 126, No. 11. pp. 1018-1022.

Bibtex

@article{aab26de54151430f91fb915a092285b9,
title = "Odontologiske aspekter ved Parkinsons sygdom – inkluderende patienttilf{\ae}lde",
abstract = "Parkinsons sygdom (PD) er en neurodegenerativ lidelse, som typisk debuterer efter 50-{\aa}rsalderen. Orofacialt medf{\o}rer PD ofte stive muskler og maskelignende ansigtsudtryk, reduceret blinkrefleks, lav og monoton stemme, synkebesv{\ae}r samt savlen. Savlen i denne patientgruppe skyldes ikke {\o}get spytsekretion, faktisk er mange mundt{\o}rre som bivirkning af PD-medicin, men savlen for{\aa}rsages af den nedsatte synkefunktion. En bivirkning til den medicinske behandling er ogs{\aa} oral dyskinesi, dvs. ufrivillige k{\ae}bebev{\ae}gelser. Mund- og tandsundheden er ogs{\aa} ringere end hos personer uden PD, ligesom tygge- og gabefunktionen er p{\aa}virket. Sygdommen indeb{\ae}rer ogs{\aa} ikke motoriske symptomer som kognitive symptomer, depression og demens. I forbindelse med behandling af personer med PD er det v{\ae}sentligt at have samarbejde med deres l{\ae}ge og p{\aa}r{\o}rende og iv{\ae}rks{\ae}tte omhyggelig instruktion i mundhygiejne, {\o}velser og regelm{\ae}ssig professionel tandpleje. PD er en progressiv sygdom, som medf{\o}rer, at tyggemusklerne bliver mere og mere stive, at tandb{\o}rstning bliver vanskeligere, og at proteser kan v{\ae}re besv{\ae}rlige at h{\aa}ndtere med nedsat motorik. Tandbehandling og tanderstatninger m{\aa} planl{\ae}gges n{\o}je med henblik p{\aa} patientens aktuelle og fremtidige tilstand, da patienterne samtidig bliver mindre mobile og f{\aa}r kognitiv sv{\ae}kkelse, hvilket bevirker, at de har sv{\ae}rere ved at komme til tandl{\ae}ge.",
author = "Merete Bakke and Sara Baram",
year = "2022",
language = "Dansk",
volume = "126",
pages = "1018--1022",
journal = "Tandlaegebladet",
issn = "0039-9353",
publisher = "Dansk Tandlaegeforening",
number = "11",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Odontologiske aspekter ved Parkinsons sygdom – inkluderende patienttilfælde

AU - Bakke, Merete

AU - Baram, Sara

PY - 2022

Y1 - 2022

N2 - Parkinsons sygdom (PD) er en neurodegenerativ lidelse, som typisk debuterer efter 50-årsalderen. Orofacialt medfører PD ofte stive muskler og maskelignende ansigtsudtryk, reduceret blinkrefleks, lav og monoton stemme, synkebesvær samt savlen. Savlen i denne patientgruppe skyldes ikke øget spytsekretion, faktisk er mange mundtørre som bivirkning af PD-medicin, men savlen forårsages af den nedsatte synkefunktion. En bivirkning til den medicinske behandling er også oral dyskinesi, dvs. ufrivillige kæbebevægelser. Mund- og tandsundheden er også ringere end hos personer uden PD, ligesom tygge- og gabefunktionen er påvirket. Sygdommen indebærer også ikke motoriske symptomer som kognitive symptomer, depression og demens. I forbindelse med behandling af personer med PD er det væsentligt at have samarbejde med deres læge og pårørende og iværksætte omhyggelig instruktion i mundhygiejne, øvelser og regelmæssig professionel tandpleje. PD er en progressiv sygdom, som medfører, at tyggemusklerne bliver mere og mere stive, at tandbørstning bliver vanskeligere, og at proteser kan være besværlige at håndtere med nedsat motorik. Tandbehandling og tanderstatninger må planlægges nøje med henblik på patientens aktuelle og fremtidige tilstand, da patienterne samtidig bliver mindre mobile og får kognitiv svækkelse, hvilket bevirker, at de har sværere ved at komme til tandlæge.

AB - Parkinsons sygdom (PD) er en neurodegenerativ lidelse, som typisk debuterer efter 50-årsalderen. Orofacialt medfører PD ofte stive muskler og maskelignende ansigtsudtryk, reduceret blinkrefleks, lav og monoton stemme, synkebesvær samt savlen. Savlen i denne patientgruppe skyldes ikke øget spytsekretion, faktisk er mange mundtørre som bivirkning af PD-medicin, men savlen forårsages af den nedsatte synkefunktion. En bivirkning til den medicinske behandling er også oral dyskinesi, dvs. ufrivillige kæbebevægelser. Mund- og tandsundheden er også ringere end hos personer uden PD, ligesom tygge- og gabefunktionen er påvirket. Sygdommen indebærer også ikke motoriske symptomer som kognitive symptomer, depression og demens. I forbindelse med behandling af personer med PD er det væsentligt at have samarbejde med deres læge og pårørende og iværksætte omhyggelig instruktion i mundhygiejne, øvelser og regelmæssig professionel tandpleje. PD er en progressiv sygdom, som medfører, at tyggemusklerne bliver mere og mere stive, at tandbørstning bliver vanskeligere, og at proteser kan være besværlige at håndtere med nedsat motorik. Tandbehandling og tanderstatninger må planlægges nøje med henblik på patientens aktuelle og fremtidige tilstand, da patienterne samtidig bliver mindre mobile og får kognitiv svækkelse, hvilket bevirker, at de har sværere ved at komme til tandlæge.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 126

SP - 1018

EP - 1022

JO - Tandlaegebladet

JF - Tandlaegebladet

SN - 0039-9353

IS - 11

ER -

ID: 323983627